Iskoristite besplatnu dostavu za kupnju iznad 39.82 €

27. 3. 2025., Hotel Osijek, Osijek

Piše: Ivana Pranjić

Fotografije: Graševina Croatica

U samom srcu Slavonije, gdje vinova loza ima svoju povijest i budućnost, otvorena je Vinteligencija 2025 – prva hrvatska konferencija u potpunosti posvećena širenju znanja o vinu i vinogradarstvu. Ovaj jedinstveni dvodnevni događaj u Hotelu Osijek okupio je vodeće stručnjake, vinare, znanstvenike i entuzijaste iz svijeta vinarstva, uz snažnu podršku ključnih institucija i organizacija.

VINTELIGENCIJA

Konferencija je rezultat suradnje konzultantske tvrtke Vinteligencija i udruge Graševina Croatica, krovne organizacije vinara Slavonije i hrvatskog Podunavlja. Vinteligencija je održana pod pokroviteljstvom Ministarstva poljoprivrede, šumarstva i ribarstva Republike Hrvatske, potvrđujući stratešku važnost sektora vina u razvoju ruralnih područja i gospodarstva.

Direktor tvrtke Vinteligencija Ivan Perković

Na otvorenju su sudjelovali Marinko Beljo, državni tajnik Ministarstva poljoprivrede, Josip Miletić, zamjenik župana Osječko-baranjske županije, te Krunoslav Karalić, v.d. ravnatelja Hrvatske agencije za poljoprivredu i hranu (HAPIH).

Direktor Graševine Croatica Tomislav Panenić

U svojim obraćanjima, istaknuli su važnost ulaganja u znanje, inovacije i partnerstva unutar sektora vinarstva i vinogradarstva.

“Cilj nam je kroz mjere i projekte dodatno unaprijediti sektor jer vino ne doprinosi samo gospodarstvu, već i identitetu Hrvatske,” naglasio je državni tajnik Beljo.

Zamjenik župana Miletić osvrnuo se na značaj regije:

“Osječko-baranjska županija nastavit će poticati vinare i vinogradare kako bi se dodatno povećala kvaliteta i konkurentnost naših vina.”

Karalić iz HAPIH-a naglasio je izazove, ali i prilike koje donosi zelena i digitalna tranzicija, dodajući da upravo ovakve konferencije mogu ponuditi rješenja i konkretne smjernice za budućnost.

Program Vinteligencije 2025 obuhvaća ukupno 16 stručnih predavanja na teme održivosti, tržišnih trendova, enoloških inovacija, digitalizacije i financiranja vinskih projekata.

Poseban fokus stavljen je na primjenjiva znanja i iskustva iz inozemstva, ali i na lokalne specifičnosti hrvatskog vinogradarstva. Cilj je jasan: osnažiti sektor kroz razmjenu znanja i konkretne alate za daljnji rast.

Plenarni predavač je prof. dr. Manfred Stroll s prestižne Visoke škole u Geisenheimu u Njemačkoj – jednog od vodećih europskih centara za vinsku znanost i praksu. Njegovo izlaganje otvorilo je konferenciju snažnom porukom o važnosti inovacija u vinarstvu koje poštuju terroir.

Prof. dr. sc. Manfred Stoll

Drugi dan konferencije otvorit će Philippe Ortega, renomirani konzultant i osnivač tvrtke Made in Wine, specijalizirane za strateško savjetovanje vinarija diljem svijeta.

Uz njih, u programu sudjeluju i znanstvenici s agronomskih fakulteta u Zagrebu i Osijeku, kao i stručnjaci iz Hrvatske, Francuske i SAD-a, uključujući predstavnike industrije, geološke i prehrambene znanosti.

Za vinare i vinogradare, Vinteligencija je više od konferencije – to je mjesto susreta s budućnošću. Organizatori iz Graševine Croatice i Vinteligencije naglašavaju da je riječ o događaju koji postavlja temelje novoj vinskoj kulturi znanja, gdje iskustvo susreće znanost, a tradicija ide ukorak s inovacijom.

“Ovo je prilika za nova partnerstva, razmjenu ideja i jačanje konkurentnosti hrvatskog vina – kako na domaćem tako i na međunarodnom tržištu.”


Vinteligencija 2025 je pokazala kako Hrvatska ima ne samo izvrsna vina i vinare, već i potencijal postati regionalni lider u vinskoj edukaciji i inovaciji.

Osijek je, barem na dva dana, postao intelektualna vinska prijestolnica – a iz njega se, bez sumnje, kuju planovi za još bolju, pametniju i održiviju vinsku budućnost.