27. 3. 2025., Hotel Osijek, Osijek
Piše: Ivana Pranjić
Fotografije: Graševina Croatica
U samom srcu Slavonije, gdje vinova loza ima svoju povijest i budućnost, otvorena je Vinteligencija 2025 – prva hrvatska konferencija u potpunosti posvećena širenju znanja o vinu i vinogradarstvu. Ovaj jedinstveni dvodnevni događaj u Hotelu Osijek okupio je vodeće stručnjake, vinare, znanstvenike i entuzijaste iz svijeta vinarstva, uz snažnu podršku ključnih institucija i organizacija.

Konferencija je rezultat suradnje konzultantske tvrtke Vinteligencija i udruge Graševina Croatica, krovne organizacije vinara Slavonije i hrvatskog Podunavlja. Vinteligencija je održana pod pokroviteljstvom Ministarstva poljoprivrede, šumarstva i ribarstva Republike Hrvatske, potvrđujući stratešku važnost sektora vina u razvoju ruralnih područja i gospodarstva.

Na otvorenju su sudjelovali Marinko Beljo, državni tajnik Ministarstva poljoprivrede, Josip Miletić, zamjenik župana Osječko-baranjske županije, te Krunoslav Karalić, v.d. ravnatelja Hrvatske agencije za poljoprivredu i hranu (HAPIH).

U svojim obraćanjima, istaknuli su važnost ulaganja u znanje, inovacije i partnerstva unutar sektora vinarstva i vinogradarstva.
“Cilj nam je kroz mjere i projekte dodatno unaprijediti sektor jer vino ne doprinosi samo gospodarstvu, već i identitetu Hrvatske,” naglasio je državni tajnik Beljo.
Zamjenik župana Miletić osvrnuo se na značaj regije:
“Osječko-baranjska županija nastavit će poticati vinare i vinogradare kako bi se dodatno povećala kvaliteta i konkurentnost naših vina.”
Karalić iz HAPIH-a naglasio je izazove, ali i prilike koje donosi zelena i digitalna tranzicija, dodajući da upravo ovakve konferencije mogu ponuditi rješenja i konkretne smjernice za budućnost.
Program Vinteligencije 2025 obuhvaća ukupno 16 stručnih predavanja na teme održivosti, tržišnih trendova, enoloških inovacija, digitalizacije i financiranja vinskih projekata.
Poseban fokus stavljen je na primjenjiva znanja i iskustva iz inozemstva, ali i na lokalne specifičnosti hrvatskog vinogradarstva. Cilj je jasan: osnažiti sektor kroz razmjenu znanja i konkretne alate za daljnji rast.
Plenarni predavač je prof. dr. Manfred Stroll s prestižne Visoke škole u Geisenheimu u Njemačkoj – jednog od vodećih europskih centara za vinsku znanost i praksu. Njegovo izlaganje otvorilo je konferenciju snažnom porukom o važnosti inovacija u vinarstvu koje poštuju terroir.

Drugi dan konferencije otvorit će Philippe Ortega, renomirani konzultant i osnivač tvrtke Made in Wine, specijalizirane za strateško savjetovanje vinarija diljem svijeta.
Uz njih, u programu sudjeluju i znanstvenici s agronomskih fakulteta u Zagrebu i Osijeku, kao i stručnjaci iz Hrvatske, Francuske i SAD-a, uključujući predstavnike industrije, geološke i prehrambene znanosti.
Za vinare i vinogradare, Vinteligencija je više od konferencije – to je mjesto susreta s budućnošću. Organizatori iz Graševine Croatice i Vinteligencije naglašavaju da je riječ o događaju koji postavlja temelje novoj vinskoj kulturi znanja, gdje iskustvo susreće znanost, a tradicija ide ukorak s inovacijom.
“Ovo je prilika za nova partnerstva, razmjenu ideja i jačanje konkurentnosti hrvatskog vina – kako na domaćem tako i na međunarodnom tržištu.”
Vinteligencija 2025 je pokazala kako Hrvatska ima ne samo izvrsna vina i vinare, već i potencijal postati regionalni lider u vinskoj edukaciji i inovaciji.
Osijek je, barem na dva dana, postao intelektualna vinska prijestolnica – a iz njega se, bez sumnje, kuju planovi za još bolju, pametniju i održiviju vinsku budućnost.