08. i 09.03.2024., Exportdrvo, Rijeka

Piše: Ivana Pranjić

Fotografije: Ivana Čutura i Ivana Pranjić

Rijeka, 8. i 9. ožujka 2024. – Exportdrvo, obala koja već skoro desetljećima diše s duhom vina, ugostila je jedan od najvećih događaja u eno-gastronomiji regije – Festival WineRi. Ove godine, festival je bio više od samog okupljanja – bio je prožet mirisima, okusima i pričama koje su oduševile riječku i kvarnersku publiku.

Prije samog početka festivala, vinoteka Wine&Co postala je mjesto gdje su se rađale priče o vinu. Iskusne sommelierke Ines Matić Matešković i Lucija Matijević iz udruge Žene i vino/WOW, otkrile su “Vino pod maskama” i “Skrivene čari vina”, dok je Danijela Kramarić, vlasnica restorana Plavi podrum, vodila masterclass “Tasting the Stars”.

Dan prije početka festivala, novinari su imali priliku upoznati se s najboljim što Kvarner može ponuditi na polju vina. Pod vodstvom Darrela Josepha, ocjenjivača za Decanter, i Monike Neral, ambasadorice Kvarner Wines, otkrili su se novi okusi i mirisi najboljih vina s ovih prostora.

Kada je riječ o vinima, nema sumnje da je festival poput WineRi pravi raj za ljubitelje vina. Exportdrvo 08. i 09. ožujka bilo je mjesto susreta između stotina vinara iz raznih dijelova svijeta. Italija, Srbija, Slovenija, Crna Gora, Bosna i Hercegovina, Francuska, Makedonija, i, naravno, Hrvatska – svaka zemlja donijela je svoj miris, svoj okus, svoju priču.

Ali među više od 100 vinarija i 500 etiketa vina, jedan štand se istaknuo – štand Udruge škrlet Moslavina.
Ovaj skromni štand nije prošao nezapaženo. U srcu festivala, posjetitelji su otkrili škrlet, autohtonu sortu koja je zarobila pažnju i srca mnogih. Na samom štandu mogla su se kušati čak 4 različita škrleta, svaki s posebnim pečatom svog vinara.

 

Udruga škrlet Moslavina

Vinarija Kezele iz Ivanić-Grada, Vinarija Florijanović iz Popovače, Vina Glavica iz Gračenice i Klet Romić iz Kutine – svaka je vinarija ponudila svoj jedinstveni škrlet, predstavljajući različite pozicije i stilove vina.
Ali škrleti nisu bili jedini na štandu. Uz mlade škrlete, posjetitelji su mogli kušati i kupaže, vina iz amfore i pjenušce – pružajući im priliku da istraže širok spektar stilova i okusa vina iz Moslavine.
Neki od posjetitelja već su bili upoznati sa škrletom, ali pravi uspjeh leži u činjenici da su škrleti oduševili i one koji do tada nisu ni čuli za tu sortu. Njihova svježina, voćnost i elegantnost osvojile su srca mnogih, čime su škrleti Moslavine još jednom postali prava zvijezda festivala WineRi.

Vinarija Florijanović

WineRi nije bio samo o okusima, već i o srcu. Udruge Srce za nju i Žene i vino/WoW, kroz svoje specijalizirane panele, poslale su važne poruke o zdravlju i solidarnosti. Posjetitelji su imali priliku kupiti butelje doniranih vina na štandu udruge Srce za nju, čime su podržali humanitarne inicijative.

 

Photo by Petar Kurschner

Kao kandidatu za status Europske regije gastronomije 2026. godine, Kvarneru je WineRi bio više od festivala – bio je izraz putovanja ka budućnosti gastronomije. Predstavljajući bogatstvo okusa regije, ali i otvorenost za nove ideje i proizvode, WineRi je postavio nove standarde.

Grad koji teče se još jednom pokazao kao divan domaćin. Sa nestrpljenjem očekujemo iduće izdanje WineRi-a, a do tada živi bili i vina pili!

Cijelu atmosferu doživite kroz fotogaleriju Ivane Čuture na društvenim stranicama WineRi.