10.1.-11.1.2025, Gospodarski centar OBŽ, Osijek
Piše: Ivana Pranjić
Fotografije: Ivana Pranjić

WineOS, događaj posvećen ljubiteljima vina, ponovno je oduševio posjetitelje i vinare u predivnom Osijeku, gradu, koji uvijek iznova vraća svoj šarm i toplinu, bio je domaćin jubilarnog 10. izdanja festivala održanog 10. i 11. siječnja. Organizator, udruga Dekanter, u suradnji s Graševinom Croatica, stvorio je nezaboravno iskustvo za sve prisutne.

Ovo je posebna prilika za susret s dragim licima, uživanje u vrhunskim vinima te upoznavanje s novim prijateljima, uz otkrivanje skrivenih blaga iz podruma vinara.

Festival je pružio jedinstvenu priliku za degustaciju i ocjenu najboljih vina iz regije, a atmosfera je bila ispunjena radošću i uzbuđenjem. Ove godine, na festivalu je sudjelovalo više od 150 brendova na čak 125 izlagačkih mjesta, a preko 4000 posjetitelja uživalo je u raznovrsnim sadržajima. Od panela i kulinarskih show-ova do masterclass radionica, WineOS je ponudio obilje informacija i zabave.

Od vrhunskih masterclass radionica posjetila sam radionicu Enjingi Venje bijelo – 5 vina u jednom gdje smo za početak kušali Venje 1998. Ovo vrhunsko suho vino predstavlja jedinstvenu mješavinu graševine, rajnskog rizlinga, mirisavog traminca, sauvignona i sivog pinota. Venje, koje punih 18 mjeseci dozrijeva isključivo u hrastovini, zatim odležava u bocama, čime se dodatno razvijaju njegove kompleksne arome i okusi. Berba 1998. godine postigla je status svjetskog šampiona, potvrđujući izvanrednu kvalitetu ovog vina. A potom je uslijedilo i kušanje ostalih sorti koje su sastavnica ovog vina. Svojim prisustvom nas je počastio i sam Ivo Enjingi, kralj hrvatskog vinarstva. Koji je ovom prilikom ispričao priču o samom vinu i njegovom nastanku, svom podrumu kao i početku svog rada u vinogradima.

Također jedna od interesantnijih radionica bila je “Tokajac – kralj vina i vino kraljeva” na kojoj smo imali priliku kušati ovo vino u svim stilovima od pjenušavog, suhog, polusuhog pa do izborne berbe prosušenih bobica. Moderatori Tomo i Ivo iz Vinskog Kluba su nam ispričali sve o ovom interesantnom vinu koje se proizvodi od tri sorte od moslavca (furmint), muškat žuti (sárgamuskotály) i lipovina (hárslevela).

Od Wine&Dine radionica posjetila sam “Vino & Pršut i kulen” koju je organizirala Graševina Croatica. Ovom radionicom moderatori su nas uvjerili da se dalmatinski prušut i baranjski kulen savršeno sljubljuju sa vinima Slavonije i hrvatskog Podunavlja.

Jedna od posebnosti ovog festivala bila je inovativna “People’s Choice” nagrada, koja je omogućila posjetiteljima da glasaju za najbolji proizvod koji su kušali. Ova praksa, koja je prvi put provedena na vinskom festivalu, pokazala je zavidan angažman posjetitelja, budući da je svaki sudionik dao barem jedan glas.

U kategorijama vina, Lara 1/6 iz vinarije Roxanich osvojila je najveće priznanje za bijela vina, dok je K55 iz Aljmaša odnijela nagradu za najbolje rose vino. Dominaciju u crnim vinima potvrdila je vinarija Roxanich s vinom Superistrian, čime se dodatno istaknuo potencijal istarske vinske scene. Šampanjac Lanson organic green bio, predstavljen od strane tvrtke Luma, osvojio je prvo mjesto u kategoriji pjenušavih vina, a destilerija Moostra iz Đakovačke Satnice oduševila je posjetitelje svojom šljivovicom.
Osim vinskih nagrada, troje najsretnijih glasača osvojilo je posebne nagrade u obliku trolitarskih boca graševine s jedinstvenim etiketama, koje je pripremila vinarija Belje.

Ovaj festival bio je pod pokroviteljstvom Osječko-baranjske županije, Hrvatske agencije za poljoprivredu i hranu, Hrvatske gospodarske komore, te Turističke zajednice Osječko-baranjske županije. Posebni pokrovitelji bili su Vlada Republike Hrvatske i Hrvatski sabor, a organizatori su zahvalili svim medijima, izlagačima i posjetiteljima koji su pridonijeli uspjehu ovog izdanja.
Na kraju, organizatori su najavili sljedeće izdanje WineOS-a 2026. godine, gdje se očekuje još više vina, dobrih razgovora i uživanja u vinogradima Slavonije i Baranje. Za sve ljubitelje vina, WineOS postaje nezaobilazna destinacija, a osječka vinska scena nastavlja svoj uspon.
A ne zaboravite, već 28. siječnja 2025. godine, Graševina Croatica dovodi svoje vinare u Zagreb na manifestaciju „En primeur“ u Esplanadi, gdje ćete imati priliku kušati mlada vina Slavonije i Hrvatskog Podunavlja. Više informacija potražite na službenim stranicama Udurge Graševina Croatica.

Pripremite svoja čula i uživajte u bogatstvu okusa koje Slavonija nudi!












