22..11.2023., Restoran Kunst, Krško
Piše: Ivana Pranjić
Fotografije: Nikola Zoko i Ivana Pranjić
Vino na žlicu, srijeda 22.11.2023.
Vinski novinari, vinoznalci i gastroljubci okupili smo se u srijedu navečer i uputili smo se do naših susjeda u Krško.
Mustafa Topčagić i Renata Cisar organizirali su još jedan u nizu svojih gastro projekata „Vino na žlicu“ no ovog puta u susjednoj Sloveniji. U restoranu „Kunst“ u Krškom, hotel i gostilna na samom ulazu u Sloveniju iz smjera Zagreba.
Za piće dobrodošlice imali smo priliku kušati slovenski gin od hmelja Hoppy Gin sa pivom Kukec, destilerije NeuZilli iz Polzele, gradića kraj Celja. Svoju priču o ginu su nam ispričali vlasnici destilerije Klavdija i Borut Sitar.
‘Naš kraj, Spodnja Savinjska dolina, poznat je po uzgoju hmelja. Počeci uzgoja vežu se uz Neu Zilli, odnosno vlastelinstvo dvorca Novo Celje. Htjeli smo odati počast tome, pa smo kreirali gin s hmeljom, a preporučujemo ga kombinirati s pivom Kukec, nazvanom po Simonu Kukecu, jednom od začetnik modernog slovenskog pivovarstva. Kako su u trendu ginovi s okusom, kreirali smo i Raspberry Gin s malinom, koji je u kombinaciji s tonikom više ženski favorit’, rekla je Klavdija Sitar.
Ginovi ove destilerije mogu se kušati u slovenskim restoranima, turističkim uredima ili reko njihove web stranice ili na kućnom pragu destilerije ili u Ljubljani u dućanu alkoholnih pića Vrelo.
Nakon kušanja ginova, usljedilo je sljubljivanje hrane sa vinima. Pet sljedova jela sljubljeni sa različitim vinima. Sljedove jela osmislio je vlasnik restorana Nejc Kunst uz pomoć chefa Milana Jandrića i organizacijskog chefa Stefana Ledenčana. A za vina se pobrinuo Jure Grubar direktor i enolog vinarije Klet Krško.
Prvo jelo koje nam je posluženo bilo je riblji pozdrav iz kuhinje uz sireve i suhomesnate proizvode od krškopoljca. Za vas koji niste upoznati krškopoljac je autohtona slovenska vrsta svinje. Ovo jelo sljubljeno je sa pjenušcem Penina extra brut 2019., pjenušac sorte kraljevina. Savršeno perlanje u ustima odlično je pratilo ovo jelo.
Ubrzo nam je na stol poslužen novi slijed, goveđi jezik sa porilkumom i kremom od krumpira. Jure je uz ovo jelo preporučio njihov Cviček Orginal. Ovo vino je zaista drugačije i proizvodi se upravo u Krškom, iako ga ima i kod nas u Zagorju ali za kućne upotrebe. To je vino kupaža nekoliko sorti, i crnih i bijelih; od crnih žametna črnina, modra frankinja, a od bijelih kraljevina, plavec žuti i laški rizling. Sam Jure za ovo vino kaže „Od nekad običnog seljačkog, kiselog vina, napravili smo sasvim drugu priču. Najbolje ga je piti svježeg u aktualnoj godini. Osobno, najviše uživam u njemu“. Cviček Orginal je jarko crvene boje, sadrži svega 10% alkohola, lagano i osvježavajuće. Ovo vino, u umjerenim količinama naravno, preporuča se i u zdravstvene svrhe, dijabetičarima, osobama sa lošom probavam kao i kod prevencije kardiovaskularnih bolesti. Savršeno je odgovaralo uz ovo jelo jer mu je dodalo tu kiselinu koja je nedostajala jelu.
Nakon uživanja u Cvičeku uslijedilo je toplo predjelo Kopunov ragu s okruglicom od ječma. Kopun je uškopljeni mladi pijetao, najviše cijenjen radi mekog i sočnoa bijelog mesa jer je masnoća pravilno raspoređena po mesnom tkivu. A upravo obitelj Kunst još od 1966 njeguje tradiciju jela od kopuna, te ih uzgajaju na vlastitoj farmi i jedini su u Sloveniji koji ga imaju na svom jelovniku u restoranu Kunst. Ovo jelo sljubljeno je sa Silvanec zeleni 2022 iz linije Turn. Izraženih aroma jabuke, bijelog cvijeća i limete. Srednjeg tijela i minaralnog završetka. Silvanec je odlično pratilo ovo jelo, te je ova kombinacija dobila najviše glasova vinskih znalaca koji su sudjelovali na ovoj večeri.
Glavno jelo koje smo kušali bio je već spomenuti krškopoljac. Hrbat krškopoljca uz kremu od kestena, krumpir, redukcija modre frankinje i čips od kože krškopoljca. Ovo jelo je pratila Classic 2020 Mini gourmet – također iz linije Turn. Aroma zrelog crvenog voća, laganih tanina i zaokruženog laganog tijela.
Modra frankinja gourment 2019. je pratila desert Klobik krškopoljca. Ova fantastična slastica sladoled od vanilije sa bučinim uljem, heljdinim kokicama, sa tamnom čokoladom posutom komadićima slanine krškopoljca, a na dnu sjemenke gorušice. Savršena i po meni najbolja kombinacija hrane i vina koje smo kušali. Modra frankinja gourment 2019, arome suhe šljive i smokve, elegantnih tanina sa dugim završetkom, savršeno se ljubila sa gorkom čokoladom i gorušicom. A samo vino kada ga pijete, traži vas hranu koja će ju pratiti, nije mogla bolja kombinacija.
Za kraj večeri, vlasnik restorana Nejc Kunst nas je pozvao u tek otvorenu vinoteku u podrumu hotela. Prostor predviđen za vinske radionice i degustacije, u intimnom i privatnom okruženju.
Nejc nas je tamo počastio i predikatom Gourmet Sauvignon izbor 2010 za koji se pobrinuo Jure Grubaar sa svojim suradnicima iz Kleti Krško, Sabinom Hotko i Mojcom Kranjec.
Odlična večer, prezentacija i organizacija.
Mustafa i Renata, veslim se idućoj.
https://fama.com.hr/
https://kunst.si/sl/
https://www.klet-krsko.si/