25.11.2023., Trg II, Popovača
Piše: Ivana Pranjić
Fotografije: Julio Frangen
Na pola puta između Moslavačke Gore i Parka prirode Lonjsko polje, u samom srcu Moslavine pod organizacijom Turističke zajednice grada Popovače, Grada Popovače i Udruge vinogradara i voćara Škrlet, 11. put organizirana je “Večer škrleta i moslavačke kuhinje”. Enološko – gastronomska i kulturna manifestaciju kroz koju se promovira škrlet, kao autohtona sorta vina Moslavine i moslavačke kulinarske delicije.
U sklopu manifestacije ove godine je održano i javno predstavljanje “Moslavačke kuhinje” LAG-a Moslavine. Prezentirana je kuharica “Dobar tek u Moslavini” gdje su suradnici na istoj ispričali cjelokupni put o nastanku kuharice. Projekt je proveden u suradnji sa LAG-om Mura – Drava iz međimurja, te po uzoru Okusi domaće. U sklopu projekta prikupljeni su izvorni moslavački recepti, a kroz nekoliko radionica od čak 50-ak prikupljenih autorica Božica Brkan i Danijela Crnjak Andri odabrale su 13, koji su prezentirani u knjižici. Posjetitelje su pozdravili uvaženi gosti te najavili buduće projekte koje planiraju provoditi kako bi se Moslavina što bolje brendirala.
Danijela Crnjak Andri vlasnica ugostiteljskog obrta GastrGar i Gastro Akademije, navela je kako je odabir recepata koji će biti objavljeni u knjižici bio iznimno težak posao. „U Moslavini je puno utjecaja brojnih naroda koji žive u našem kraju. Ti se utjecaji odražavaju i u kuhinji, ali svatko je dao nešto svoje. Otkrili smo puno toga zanimljivog pa tako npr. Svjetski poznata Toskanska juha je zapravo nastala u Moslavini i ovdje u ovoj knjižici mi smo ju nazvali Zelena graničarska juha. Našli smo zapis na janjećoj koži. Riječ o jednom nesretnom kuharu, koji nije bio zadovoljan svojim statusom. Onda je otišao u Toskanu i tamo je brendirao Toskansku juhu.“
„Projekt Dobar tek u Moslavini je zapravo bio analiza i pokušaj da damo definiciju; što je to Moslavačka kuhinja.“, napomenula je Božica Brkan književnica i novinarka te autorica teksta u knjižici. „Naša je kuhinja siromaška i na toj siromaškoj kuhinji možemo napraviti nešto novo. Ova naša knjižice je pokušaj da proizvodimo ono što fali i da nešto od toga možemo zaštiti.“
Danijela je pripremila jela prema receptima iz kuharice koja su se nakon prezentacije mogla kušati. Spremila je slatka i slana jela: zelenu graničarsku juhu, ječmenu kašu sa porilukom i pilećim želucima, buncek – ficlek, kuhano – pečeni kolač od sala, i tortu učiteljice Štefanije Rožić. Sva ova jela odlično su se sljubila sa škrletom vinara iz Moslavine. Sa vinom su nas počastile vinarija Miklaužić, Lagena Florijanović, Belajec, Klet Romić, Trdenić, Košutić, Seletković i Mikša.
Voditeljica LAG-a moslavine Anica Lenart naglasila je kako je cijeli projekt imao za cilj dati doprinos prepoznatljivosti Moslavine i očuvanju starinskih jela. „Ovo je završetak nečega, ali je početak nečeg većeg. Početak nečeg većeg, zajedničke suradnje na mnogim drugim projektima kako bi našu Moslavinu, sve ono što imamo lijepo u Moslavini, brendirali i učinili što prepoznatljivijim. Moslavina je jedinstvena, Moslavina treba imati svoj identitet. Ova priča o jelu pokazuje da to može imati.“
U LAG-u Moslavina nadaju se kako će u drugom izdanju knjižice Dobar tek u Moslavini moći objaviti veći broj recepata, jer su reakcije na promociji bile izuzetno pozitivne.
Nakon prezentacije, stolovi su se počeli popunjavati sa lokalnim OPG-ovcima, njih čak 16 izlagača koji su pripremali i druga jela koja su savršeno pratila škrleti vinara profesionalaca i hobista.
U prostoru Doma kulture u popovači održala se i radionica “Paint and wine”, gdje su se sudionici okusili u slikanju dok ispijaju škrlete moslavačkih vinara.
Svoje delicije su nam pokazali i Časlav Matijević, koji je potegnuo put čak iz Rijeke kako bi škrlet sljubio sa tartom od kozica i tartom od tune. Kasandra Draganić – “Vilicom kroz hrvatsku”, pripremila je odličan grah sa gljivama i kobasicama. Tomislav Špiček je u društvu lovaca i ribolovaca iz Osekova pripremao šarane na rašljama i gulaš.
Ali među velikim brojem štandova mogli su se kušati i ostale delicije koje se često pripremaju u moslavačkim kuhinjama kao što su sarme, pileća krilca sa krumpirom, taškrle sa sirom, šunku u kruhu, tripice, knedle na pari sa gulašem, krvavice i kobasice sa zeljem, kruh sa masti i paprikom, lepinje, nekoliko vrsta štrudli, orahnjače i makovnjače, deserti sa škrletom i još mnoštvo drugih.
Vinari hobisti su izložili svoje škrlete koje proizvode za osobne potrebe i velika je šteta da je tako jer su se među njima našli odlični škrleti. Škrleti koji nisu ušminkani i koji su pravi primjerci ove divne sorte. Među njima prezentirali su se i članovi Udruge vinogradara i voćara Škrlet i članovi Proizvođačke organizacije Škrlet.
Neki od vinara profesionalaca došli su kao gosti kako bi podržati cijelu manifestaciju i svoje kolege, ali i da se uvjere da su njihova vina uparena sa pravim jelima a njihova vina su se mogla kušati na centralnom šanku.
Službeno otvorenje otvorili su folkloraši KUD-a Stjepan Šajnović iz Osekovo sa svojim plesnim točkama kako bi pokazali raskošne moslavačke nošnje i moslavačke plesove. Cijeli program vodio je Domagoj Jakopović Ribafish te pozvao okupljene na degustacije škrleta i ukusnih moslavačkih jela.
Nakon što je svako jelo bilo blagoslovljeno i nakon što ih je sve odobrio Tomislav Špiček, skinuti su poklopci i jela su bila spremna za degustacije.
Kako i priliči Moslavačkom kraju, rijetko kada ćete jesti obroke u tišini pa tako su i ovog puta tamburaši zabavljali okupljene kroz cijeli dan i noć. Na samom početku TS Ukradeno vrijeme su nas zabavljali sve do degustacije jela. Dok su TS Milenij svirali su do dugo u noć.
Moslavina je zaista pokazala što sve nudi u svojim OPG-ovima i vinarijama i ova manifestacija je odlična prilika za kušanje svega onoga što možete pronaći ukoliko se odlučite posjetiti i prirodne ljepote ovog kraja.
Živi bili, škrlet pili,
Moslavinu posjetili!
www.tzgp.hr
https://juliofrangenfoto.com/