22.6.2024, Gradski trg, Ljubuški

Pripremila: Ivana Pranjić

Fotografije: Ivana Pranjić

Subota, 22. lipnja 2024. godine, bila je posvećena jednoj od najznačajnijih crvenih sorti Hercegovine i Dalmatinske zagore – Trnjaku. Kao oprašivač Blatine, koja je ženski cvijet, Trnjak je odigrao ključnu ulogu u vinogradarstvu ovih krajeva. Međutim, prije desetak godina, mladi vinari i enolozi odlučili su Trnjak proizvoditi kao monosortno vino, otkrivši njegov ogroman potencijal. Ova sorta je vrlo harmonična, užitna, moćna i osvaja na prvu. Ponoseći se svojim vinima, Hercegovci su posvetili festival Trnjaku, koji se ove godine po drugi put održao u Ljubuškom.

Unatoč vrućinama, festival je održan s velikim entuzijazmom

Iako su temperature bile iznimno visoke, to nije spriječilo organizatore, sudionike, izlagače i posjetitelje da uživaju u festivalu. Program je započeo stručnim predavanjima koja su obuhvatila pet različitih tema, a sve su bile usmjerene na sortu Trnjak.

  1. „Kemijska i organoleptička svojstva vina sorte Trnjak“ – Dipl.ing.agr. Marijo Leko približio je potpunu organoleptiku ove sorte, prezentirajući rezultate usporedbe različitih godina berbi.
  2. „Trnjak umjetnik na vinskoj sceni“ – Mr.agr. Marina Vranješ prikazala je utjecaj kvasaca na intenzitet boje i pH, kao i utjecaj duljine maceracije na aromatske komponente Trnjka.
  3. „Unutarsortna varijabilnost Trnjka crnog“ – Izv.prof.dr.sc. Željko Andabaka govorio je o klonskoj selekciji i njenoj važnosti za ovu sortu.
  4. „10 godina s Trnjkom“ – Mr.agr. Milan Budinski prisjetio se početaka rada na ovoj sorti i njenog razvoja tijekom posljednjih deset godina.
  5. „Međunarodna suradnja na očuvanju starih sorti vinove loze“ – Prof.dr.sc. Edi Maletić istaknuo je važnost međunarodne suradnje za razvoj i daljnje istraživanje autohtonih sorti. Najavio je i potpisivanje sporazuma između Općine Ljubuški, Agromediteranskog zavoda u Mostaru i vinara.

Predavanjima su prisustvovali vinari i mediji, a nakon predavanja uslijedila su brojna pitanja na koja su stručnjaci uspješno odgovarali.

Zdenko Milas
Zdenko Milas

Master Class: „Trnjak u Kupažama“

Nakon predavanja, održan je zanimljiv master class pod nazivom „Trnjak u kupažama“, moderirao ga je sommelier Daniel Čečavac DipWSET, WA. Kroz ovu radionicu kušalo se 11 vina s fokusom na vinifikaciji, od većeg udjela Trnjka ka manjem. Popis vina po redoslijedu kušanja uključivao je:

  1. Pilač cuvee 2018.
  2. Jerković „Mračaj“ 2021.
  3. Brid „Paullus“ 2022.
  4. Vilinka „X-line cuvee“ 2022.
  5. Majić, „Two sisters“ 2019.
  6. Teuta „Tribus“ 2016.
  7. Puntar „69“ 2020.
  8. Emporiq „Deep Red cuvee“ 2018.
  9. Čečavac i Gašpar „Jeka“ 2019.
  10. Nuić „Red 7 cuvee“ 2017.
  11. Grabovac „Modro Jezero Riserva“ 2018.

Najzanimljivija etiketa bila je upravo kod vina „69“, a najbolja kupaža pokazala se vino „Jeka“ 2019. Danijela Čečavca i vinarije Gašpar.

MasterClass “Trnjak u kupažama”

Službeno otvorenje i ambasadori Trnjaka

Nakon kušanja vina, festival je otvorio svoja vrata za posjetitelje. 26 izlagača vina i 10 gastro štandova bili su spremni za posjetitelje. Unatoč visokim temperaturama, organizatori su se pobrinuli da svi imaju bočicu vode u rukama kako bi spriječili dehidraciju.

Zdenko Milas

Predsjednik Udruge vinogradara i vinara Ljubuški, Zdenko Milas, otvorio je festival i istaknuo važnost promocije lokalnih sorti koje imaju veliki potencijal i privlače značajan interes na tržištu. U cilju daljnje promocije, Trnjak je dobio svoje ambasadore. Federalna ministrica turizma i okoliša Nasiha Pozder proglašena je ambasadoricom Trnjaka iz BiH, dok će Trnjak u Europi promovirati župan Splitsko-dalmatinske županije, Blaženko Boban.

Gastro kutak i glazbeni program

Osim uživanja u vrhunskim vinima, posjetitelji su mogli uživati u bogatom gastro kutku i zanimljivim radionicama. Za vrhunsku glazbenu atmosferu pobrinuli su se Hana Paraušić na harfi, Anastasia Kaptelova kao vokal i Ivan Džajić na kontrabasu.

Hana Paraušić na harfi, Anastasia Kaptelova kao vokal i Ivan Džajić na kontrabasu

Nezaboravno iskustvo i pohvale festivalu

Od kušanih vina, najveći dojam ostavili su Trnjak 2020. vinarije Katich iz Imotskog, Trnjak 2021. male vinarije Erceg iz Vrgorca, Trnjak vinarije Majić iz Hercegovine i mladi Trnjak vinarije Milas. Specifična aroma višnje i mekani tanini  s dugim after tasteom, čine Trnjak posebnim vinom.

Kaich Winery

Atmosfera na festivalu bila je fantastična. Ambijent parka bio je savršeno mjesto za ovakav događaj, a glazba, veseli posjetitelji i srdačni vinari doprinijeli su savršenstvu ovog eventa. Bez imalo skromnosti mogu reći da mi je ovaj festival postao iznimno drag i da se popeo među top 5 vinskih manifestacija koje sam posjetila. Niti malo mi nije žao što sam putovala preko 8 h i svakako se vidimo i iduće godine.

Trnjak Fest-atmosfera

Živi bili, Trnjak Fest posjetili!