22.6.2024, Gradski trg, Ljubuški
Pripremila: Ivana Pranjić
Fotografije: Ivana Pranjić
Subota, 22. lipnja 2024. godine, bila je posvećena jednoj od najznačajnijih crvenih sorti Hercegovine i Dalmatinske zagore – Trnjaku. Kao oprašivač Blatine, koja je ženski cvijet, Trnjak je odigrao ključnu ulogu u vinogradarstvu ovih krajeva. Međutim, prije desetak godina, mladi vinari i enolozi odlučili su Trnjak proizvoditi kao monosortno vino, otkrivši njegov ogroman potencijal. Ova sorta je vrlo harmonična, užitna, moćna i osvaja na prvu. Ponoseći se svojim vinima, Hercegovci su posvetili festival Trnjaku, koji se ove godine po drugi put održao u Ljubuškom.
Unatoč vrućinama, festival je održan s velikim entuzijazmom
Iako su temperature bile iznimno visoke, to nije spriječilo organizatore, sudionike, izlagače i posjetitelje da uživaju u festivalu. Program je započeo stručnim predavanjima koja su obuhvatila pet različitih tema, a sve su bile usmjerene na sortu Trnjak.
- „Kemijska i organoleptička svojstva vina sorte Trnjak“ – Dipl.ing.agr. Marijo Leko približio je potpunu organoleptiku ove sorte, prezentirajući rezultate usporedbe različitih godina berbi.
- „Trnjak umjetnik na vinskoj sceni“ – Mr.agr. Marina Vranješ prikazala je utjecaj kvasaca na intenzitet boje i pH, kao i utjecaj duljine maceracije na aromatske komponente Trnjka.
- „Unutarsortna varijabilnost Trnjka crnog“ – Izv.prof.dr.sc. Željko Andabaka govorio je o klonskoj selekciji i njenoj važnosti za ovu sortu.
- „10 godina s Trnjkom“ – Mr.agr. Milan Budinski prisjetio se početaka rada na ovoj sorti i njenog razvoja tijekom posljednjih deset godina.
- „Međunarodna suradnja na očuvanju starih sorti vinove loze“ – Prof.dr.sc. Edi Maletić istaknuo je važnost međunarodne suradnje za razvoj i daljnje istraživanje autohtonih sorti. Najavio je i potpisivanje sporazuma između Općine Ljubuški, Agromediteranskog zavoda u Mostaru i vinara.
Predavanjima su prisustvovali vinari i mediji, a nakon predavanja uslijedila su brojna pitanja na koja su stručnjaci uspješno odgovarali.

Master Class: „Trnjak u Kupažama“
Nakon predavanja, održan je zanimljiv master class pod nazivom „Trnjak u kupažama“, moderirao ga je sommelier Daniel Čečavac DipWSET, WA. Kroz ovu radionicu kušalo se 11 vina s fokusom na vinifikaciji, od većeg udjela Trnjka ka manjem. Popis vina po redoslijedu kušanja uključivao je:
- Pilač cuvee 2018.
- Jerković „Mračaj“ 2021.
- Brid „Paullus“ 2022.
- Vilinka „X-line cuvee“ 2022.
- Majić, „Two sisters“ 2019.
- Teuta „Tribus“ 2016.
- Puntar „69“ 2020.
- Emporiq „Deep Red cuvee“ 2018.
- Čečavac i Gašpar „Jeka“ 2019.
- Nuić „Red 7 cuvee“ 2017.
- Grabovac „Modro Jezero Riserva“ 2018.
Najzanimljivija etiketa bila je upravo kod vina „69“, a najbolja kupaža pokazala se vino „Jeka“ 2019. Danijela Čečavca i vinarije Gašpar.

Službeno otvorenje i ambasadori Trnjaka
Nakon kušanja vina, festival je otvorio svoja vrata za posjetitelje. 26 izlagača vina i 10 gastro štandova bili su spremni za posjetitelje. Unatoč visokim temperaturama, organizatori su se pobrinuli da svi imaju bočicu vode u rukama kako bi spriječili dehidraciju.

Predsjednik Udruge vinogradara i vinara Ljubuški, Zdenko Milas, otvorio je festival i istaknuo važnost promocije lokalnih sorti koje imaju veliki potencijal i privlače značajan interes na tržištu. U cilju daljnje promocije, Trnjak je dobio svoje ambasadore. Federalna ministrica turizma i okoliša Nasiha Pozder proglašena je ambasadoricom Trnjaka iz BiH, dok će Trnjak u Europi promovirati župan Splitsko-dalmatinske županije, Blaženko Boban.
Gastro kutak i glazbeni program
Osim uživanja u vrhunskim vinima, posjetitelji su mogli uživati u bogatom gastro kutku i zanimljivim radionicama. Za vrhunsku glazbenu atmosferu pobrinuli su se Hana Paraušić na harfi, Anastasia Kaptelova kao vokal i Ivan Džajić na kontrabasu.

Nezaboravno iskustvo i pohvale festivalu
Od kušanih vina, najveći dojam ostavili su Trnjak 2020. vinarije Katich iz Imotskog, Trnjak 2021. male vinarije Erceg iz Vrgorca, Trnjak vinarije Majić iz Hercegovine i mladi Trnjak vinarije Milas. Specifična aroma višnje i mekani tanini s dugim after tasteom, čine Trnjak posebnim vinom.

Atmosfera na festivalu bila je fantastična. Ambijent parka bio je savršeno mjesto za ovakav događaj, a glazba, veseli posjetitelji i srdačni vinari doprinijeli su savršenstvu ovog eventa. Bez imalo skromnosti mogu reći da mi je ovaj festival postao iznimno drag i da se popeo među top 5 vinskih manifestacija koje sam posjetila. Niti malo mi nije žao što sam putovala preko 8 h i svakako se vidimo i iduće godine.

Živi bili, Trnjak Fest posjetili!