13.02.2024., Restoran Vinodol, Zagreb

Piše: Ivana Pranjić

Fotografije: Julio Frangen

U zagrebačkom restoranu Vinodol održano je prvo ovogodišnje ocjenjivanje vina pod temom “Ljubavna vina” u sklopu proslave 10. rođendana Vinskih zvijezda. Na ovom svečanom događaju sudjelovali su osnivači projekta Vitomir Andrić i Željko Suhadolnik a treći ocjenjivač iz prvog sastava, Ivo Kozarčanin ovom prilikom bio je spriječen. Tema ocjenjivanja bila su vina koja bi se rado pila uz svečanu večeru na Valentinovo, pri čemu su neka vina isticala afrodizijačka svojstva, dok su druga bila nježnija i lagana, namijenjena mlađoj publici.

Željko Suhadolnik, Marija Vukelić i Vito Andrić

Ocjenjivanje je provedeno naslijepo u restoranu Vinodol, a sudjelovala je sedmeročlana komisija koju je predvodila profesorica Marija Vukelić, uz prisutnost mladih vinoljubaca, novinara s vinskom edukacijom, enologa te osnivača projekta- Arijane Lučić, studentice 5. god. Vinarstva i vinogradarstva Agronomskog Fakulteta u Zagrebu (pred diplomu) i Michelle Božičević, novinarke s vinskom edukacijom (HSK1, WSET2) preko mlade enologinje Mare Miošić Greblički (mag.agr.) i velikog znalca i vinskog predavača Krune Filipovića (WSET3) do spomenutih osnivača Vite Andrića i Željka Suhadolnika. Ukupno je ocijenjeno 18 uzoraka, od kojih je 11 osvojilo zlatnu medalju, dok su ostala dobila srebrnu.

Komisija; M.Božičević, Ž.Suhadolnik, M.Vukelić, V.Andrić, A.Lučić_ K.Filipović, M.M.Greblički

 

Najveće priznanje, Veliko zlato, pripalo je Degrassijevom Pinot Noir Contarini 2016, koji je osvojio impresivnih 96 bodova. Drugo mjesto zauzelo je Hilićevo Dingač Excellence 2018 s 94 boda, dok je treće mjesto pripalo Polettijevom Cabernet Sauvignonu 2017 s 93 boda.

Tri najbolja vina_ Degrassi, Hilić, Poletti

Ocjenjivanje vina provedeno je u prijateljskoj atmosferi, nakon čega su članovi komisije uživali u ukusnom ručku pripremljenom u restoranu Vinodol. Među delicijama su bili parfe od pačje jetrice s gelom od mandarine na brioche pecivu, marinirani kotlet svinje sa sezonskim prilogom i lisnatom salatom te tortica od vanilije i maline s biskvitom od pistacija.

Parfe pačja jetra na briošu

Projekt Vinske zvijezde planira još pet zagrebačkih ocjenjivanja tijekom godine te veliko ocjenjivanje na Hvaru, na tradicionalnoj jelšanskoj Fešti vina potkraj kolovoza. Dodatne novosti u projektu bit će najavljene na društvenim mrežama Vinskih zvijezda.

Vinodol Atmosfera

Ovaj projekt ocjenjivanja vina slavi svoj deseti rođendan, a osnovan je s ciljem pružanja vinskih preporuka potrošačima i ljubiteljima vina. Ocjenjivanje se provodi neovisno, a rezultati su javno objavljeni. Nagrade su dodijeljene prema pravilima projekta, pri čemu su vina ocjenjivana naslijepo, a bodovani su prema metodi “OIV 100 bodova”.

Vinske Zvijezde