3.12.2023., Hotel Esplanade, Zagreb

Piše: Ivana Pranjić

Fotografije: Željko Novaković i Ivana Pranjić

Škrlet, drevna sorta grožđa koja seže u korijene moslavačkog kraja, oduvijek je privlačila pažnju vinoljubaca svojom osobitošću i jedinstvenim karakteristikama. Jedno od najuzbudljivijih iskustava koja se može doživjeti s ovim vinom jest degustacija njegovih arhivskih primjeraka, omogućujući nam da putujemo kroz vrijeme i okus, istražujući kako se ova vinska sorta razvijala i mijenjala kroz godine.

Prije nego što zaronimo u svijet degustacije arhivskih škrleta, vrijedi razumjeti povijest ovog vina. Podrijetlom iz središnje Hrvatske, škrlet je vinova loza koja je desetljećima bila zaboravljena, ali je  doživjela procvat zahvaljujući strastvenim vinogradarima  koji su prepoznali njezin potencijal. Vrhunski primjerci škrleta često su karakterizirani svijetlo žutom bojom, voćnih aroma i ugodnom svježinom.

Degustacija Arhivskih Škrleta: Putovanje Kroz Stoljeća

U sklopu festivala VINOCOM održana je degustacija „Zaboravljena blaga – arhivski škrleti“. Pod moderatorstvom Tome Jakopovića i Ivane Pranjić, kušala su se čak 10 škrleta različitih godišta;

  1. Klet Romić – macerirani škrlet 2018.
  2. Vinarija Voštinić Klasnić – Unikat 2017.
  3. Vinarija Košutić – Škrlet 2017.
  4. Vinarija Florijanović – Mons Claudius 2016. (odležan 1. god u moru)
  5. Klet Romić – Magnum škrlet 2015.
  6. Vinarija Trdenić – Private Colection 2015.
  7. Vinarija Voštinić Klasnić – Šklet 2015.
  8. Vinarija Mesarić – Škrlet 2011.
  9. OPG Kosovec – Selekcija 2011.
  10. Vinarija Mikša – Škrlet 1998.

 

 Sudionici na degustaciji su bili vinski stručnjaci, novinar, zaljubljenici u ovu sortu kao i sami vinari.

Kroz vođenu degustaciju, sommelier Tomo Jakopović uz podršku prisutnih vinara, vodio je sudionike kroz različite godišta škrleta.

Kušanjem svakog idućeg škrleta, primijetilo se kako se svježina postupno uravnotežuje, vino zaokružuje a kompleksnost okusa se širi. Svaki gutljaj otkriva priču o godini berbe, o uvjetima uzgoja, i procesu sazrijevanja.

Degustacija arhivskih škrleta nije bila samo putovanje kroz povijest, već i putovanje kroz različite faze razvoja vina. Ovo iskustvo omogućilo je dublje razumijevanje karakteristika sorte i kako se mijenjaju s vremenom. Svako godište otkriva nešto novo i fascinantno, ostavljajući nas s poštovanjem prema bogatstvu i kompleksnosti škrleta.

Zaključno, degustacija arhivskih škrleta je pravo vinsko putovanje za istraživače i ljubitelje vina. Kroz ovo iskustvo, ne samo da se otkriva evolucija okusa, već se i cijeni tradicija, terroir i majstorstvo vinara koji su sačuvali i predstavili ovo izuzetno vino. Još jednom je dokazano da škrlet nije samo jednogodišnje vino, već da ima potencijal odležavanja.

Živi bili, škrlet pili.

www.vinocom.hr