10.11.2023., Bussines Club 5, Zagreb

Piše: Ivana Pranjić

Fotografije: Nikola Zoko i Kristina Samarđić

Enosophia nam je  priredila moderno obilježavanje Martinja. U prostorijama Bussines Club 5 u Zagrebu su nam za početak organizirali radionicu „Otkrivanje blaga – Frankovka kroz vrijeme“ gdje smo imali priliku degustirati  5 frankovki različitih godišta. Degustaciju je stručno vodio enolog vinarije Martin Kovačević.

Započeli smo sa Lingua (više priča ) Franka 2020.  sa novom funky etiketom. Vino je lagano i zaokruženo, macerirano u inoxu 13 dana a nakon prešanja odležavano je u velikim drvenim bačvama 10 mjeseci a nakon punjenja još 6 mjeseci u boci prije izlaska na tržište.

Iduće vino koje smo degustirali bila je Miraz Frankovka 2019., sa osvojenom srebrnom medaljom na Decanteru, koje je mene najviše oduševila. Odležavano je u bačvama slavonskog hrasta 12mj a nakon toga odležavano u boci 2 godine. Arome na nosu su čokolada i višnja a u ustima intenzivnog okusa, strukturiranih tanina sa dugim trajanjem u ustima.

Uslijedila je Miraz Frankovka 2018., također osvojeno srebro na Decanteru. Vino je macerirano 14 dana a potom je odležalo u bačvama slavonskog hrasta 12 mjeseci. Nakon punjenja odležano je još oko 2 godine u boci.  Arome koje prevladavaju su maline i čokolada. Punijeg tijela od prethodnog vina, sa izraženijim taninima.

Četvrto vino je bilo Miraz Frankovka 2012. Zaista jedno arhivsko vino, odležano u boci čak 11 godina kojeg postoji još nekih 100-tinjak butelja koja nisu u prodaji nego ih vinarija koristi isključivo za promocije kroz radionice ovog tipa. To je vino na kojem je provedena prva klonska selekcija frankovke. Također ovo vino ponosno nosi čak dvije zlatne medalje na vinskom ocjenjivanju u Meksiku „Alfombra Roja 2017“. Vino je odležavano također u hrastovim bačvama, arome odišu sortnošću uz dodatak papra, vanilije i tamne čokolade, punog tijela i umjerenih kiselina.

Za kraj smo kušali potpuno iznenađenje po guštu svakog sladokusca Ledeno vino Frankovka 2016. Prva ledena berba frankovke. Berba je bila na sv. Nikolu 06.12.2016. u ranojutarnjim satima. Ovim  vinom nam je Enosophia dokazala da i frankovka ima potencijal dati predikatna vina. Ovo vino okrunjeno je srebrom na Decanteru 2018. ali i platinom na međunarodnom natjecanju Kékfrankos Grand Tasting 2022 u Mađarskoj. Kao nekoga tko nije preveliki ljubitelj slatkih vina priznajem da me je ugodno iznenadilo. Mednih aroma, ali iznenađujuće nije „ljepljivo“ niti u ustima imate izraženu slatkoću već kao nekakva vrzija kompota od dunja ili sl. voća.

Martin nam je i najavio nove etikete koje nas uskoro očekuju „Putevima feričanskog vinogorja“ i zaista se veselim tome. A i nazivi su originalni „Goveđa glava“, „Srednjak“ „Mataruga“

Nakon odrađene radionice, Enosophia nam je priredila odličnu zabavu. Uz DJ-a smo kušali mnoge slavonske delicije koje su se savršeno sljubljivale sa njihovim vinima. Pozdravio nas je i stand up komičar Saša Turković koje nas je sve nasmijao, pa i oni neraspoloženi su razvukli osmijeh uz njegov nastup a onda smo se nastavili zabavljati uz stare hitove i odlična vina.

Saša Turković, stand up komičar

Saša Turković, stand up komičar

 

Martin Kovačević, enolog i direktor vinarije

Hvala Enosophia na odlično organiziranom Martinju.

Živi bili, vina pili!

Vaša Vinska Vještica.