Kada dobiješ poziv koji započinje sa „Jubilarna…“ znaš da je to poziv koji se ne odbija. Tako je bilo i 19. lipnja 2024. kada sam bila pozvana na jubilarni 20. event „Vino uz žlicu“. Riječ je o jednom od meni dražih evenata gdje se skupi nas 20-ak ljubitelja i predstavnika medija koji pratimo eno-gastro scenu. Svaki puta u drugom restoranu, kušamo jela koja naši organizatori, Mustafa Topčagić i Renata Cisar, uspješno sljube s vinima. Ovoga puta su nas pozvali da s njima obilježimo ovu okruglu brojku u restoranu Botanist na Remetinečkoj cesti u Zagrebu.
Sa vrata su nam ugurali u ruke rakije obiteljske Destilerije Šimić iz Požege. Nismo se previše bunili jer rakije su im zaista sjajne. Na izbor smo imali dunjevaču, medicu, viljamovku i kajsiju. Ova destilerija ima povijest od čak 30 godina iza sebe, koju su započela dva brata, a s radom nastavljaju tri sina jednog od njih. Ovom prigodom nas je pozdravio Edi Šimić i ispričao kako su počeli sa radom te da imaju različite vrste rakija od 100% voća koje beru u vlastitim voćnjacima ili otkupljuju od lokalnih kooperanata. Edi nam se pohvalio kako su na nedavnom ocjenjivanju IWSC u Londonu osvojili prestižna priznanja (Kajsija – zlatna, Šljivovica i Viljamovka – srebrna, Dunjevača – brončana medalja). Najavio je i dva nova proizvoda te otvaranje suvremene kušaonice uz proizvodni objekt u Požegi.
Nakon što smo se smjestili, zamirisala je Hausbrandt kava. Predstavnik distribucije „Ribili“ iz Rijeke, Marko Ešegović, uputio nam je par riječi o brendu, tradiciji proizvodnje i distribucije.
Nakon doze kofeina, pozdravio nas je vlasnik restorana, Antonio Križić, koji se pohvalio uspješnim radom restorana već pune dvije godine. Glavni chef restorana Tomislav Petrušić, uz svoj tim, zaista su si dali truda da nam ova večer ostane u pamćenju. Renata i Mustafa su svoj odabir vina potvrdili kod sommeliera Tome Jakopovića.
Nakon svih pozdrava, usta su nam se taman počela sušiti kada nam je u čaše stigao pjenušac koji je svoju premijeru imao upravo za nas. Prvi pjenušac Vinarije Trs iz Iloka, Cuccium (rimska konjička utvrda na području današnjeg Iloka), napravljen je od 100% graševine, klasičnom metodom i odležavan na finim kvascima dvije godine. Ovaj pjenušac odlično se sljubio s paštetom od pilećih jetrica i namazom od svježeg sira s vlascem.
Najbolja kombinacija, po mom mišljenju, uslijedila je odmah nakon paštete. Rižoto s vrganjima i biftekom pratila je Malvazija 2023. Vinarije Franc Arman. Savršeno je odgovarala svježina i kiselina vina uz ovakav moćni rižoto. Obitelj Arman, predvođena vrsnim vinarima Francom i Oliverom, njeguje obiteljsku tradiciju započetu još 1850. godine. Nastavili su tamo gdje je započeo djed Edoardo Arman, dovodeći do vrhunca spravljanje ‘dobrega vina’.
Bitno je spomenuti da smo iz Istre imali i odlična maslinova ulja, koja je vlasnica Marija Vareško donijela za nas iz sela Veliki Vareški na jugoistočnoj obali poluotoka. Marija nam je ispričala kako prepoznati pravo i kvalitetno maslinovo ulje te sve o svojoj tradicijskoj proizvodnji. Naime, Marija je nastavila obiteljsku tradiciju koju su započeli njeni baka i djed. Zahvaljujući Marijinoj upornosti, znanju i tehnologiji, ulja su joj zaista harmonična, fluidna i profinjena, što potvrđuju i nagrade na ocjenjivanjima diljem svijeta. Svaka preporuka za konzumaciju ulja „Dolija“.
Iduće jelo koje je uslijedilo bila je janjeća kalja s povrćem, koja je odlično sljubljena s Graševinom 2023. Iločkih podruma, s položaja Principovac. Radi svojih voćnih i mednih nota, ovo vino je odlično pratilo ovaj specijalitet kuće.
Čim smo završili s kaljom, uslijedilo je novo jelo – brudet od sipica s palentom na žaru. Ovo jelo je sljubljeno s vinom Vinarije Skaramuča s Pelješca, „kraljem crvenih vina“ – Plavac mali Elegance 2019. Zaista moćno vino koje je uspjelo ispratiti fantastičan brudet. Čak je većina uzvanika, neslužbeno, izglasala ovu kombinaciju kao najbolju.
Uslijedio je šećer na kraju – Tiramisu sljubljen s Muškatom žutim Vinarije Šoškić s Plešivice. Poluslatki Muškat prava je simfonija slatkih nota i bogatih aroma, nastao od ručno branih i pažljivo selektiranih bobica grožđa s položaja Gorička. Vino je elegantno, nježne mineralnosti, slamnato žute boje, a dominiraju arome žutih ruža, cvjetnog meda i suhih sultana grožđica. Moćnog je intenziteta okusa, ali harmonično, te ostavlja slasnu i užitnu trajnost.
Sva vina su bila odlično rashlađena zahvaljujući tvrtki „La Sommelier“, koja proizvodi rashladne uređaje za vina, a koju u Hrvatskoj zastupa tvrtka Unitrg iz Zagreba. Predstavnik Tomislav Kovač demonstrirao nam je kako se puni prenosivi dozator. Svaki pravi ljubitelj vina trebao bi si nabaviti jedan ovakav uređaj kako bi očuvao svoju kolekciju. Ovakvi uređaji održavaju optimalnu vlažnost i temperaturu vina te ih čuvaju od pretjerane količine svjetlosti.
Samo finale večeri je zapečatio vlasnik restorana, počastivši nas likerom kuće – blago alkoholnim likerom Botanist (19%). Riječ je o destilatu viljamovke s aromama kadulje, limuna i cvjetnog meda.
Čestitam Renati i Mustafi na savršenoj jubilarnoj večeri „Vino uz žlicu“ i neka ih bude još mnoštvo u budućnosti.
Živi bili, vina pili!