12.02.2024., Hotel Esplanade, Zagreb

Piše: Ivana Pranjić

Fotografije: Merlo De Graia

En Primeur, ugledni događaj koji slavi mlada vina, ponovno je potvrdio popularnost istarskih malvazija među vinskim znalcima i ljubiteljima vina. Održavajući se 12. veljače 2024. u zagrebačkom hotelu Esplanade, ovaj događaj okupio je 63 vinara iz Istre, uz prisustvo nekoliko kolega s Kvarnera koji proizvode žlahtinu.

Ovo je bilo premijerno kušanje malvazija iz prošlogodišnje berbe. Iako su neka vina bila još premlada za konzumaciju, sve su dobile pozitivne ocjene, pružajući priliku profesionalcima da procijene njihov potencijal, ugostiteljima da obogate svoje vinske karte, te ljubiteljima vina da uživaju u kvalitetnim kapljicama. Interes za malvaziju je bio ogroman, što je potvrdio veliki broj prijava građana putem prijavnog linka u udrugu Vinistra, koja već dvanaest godina organizira ovakve manifestacije. Ulaz je bio besplatan uz prijavu, što je rezultiralo brzim popunjavanjem kapaciteta dvorane.

Prije kušanja vina, održan je tradicionalni masterclass pod nazivom “Malvazija s pet terroira Istre”, koji su vodili Kristijan Damijanić, doktor znanosti s Poljoprivrednog odjela Porečkog Veleučilišta u Rijeci, te sommelier i predstavnik Plave Lagune, Emil Perdec. Damijanić je istaknuo izazove s kojima su se vinari susreli tijekom prošle godine, naglašavajući utjecaj iznadprosječnih temperatura i kišnih razdoblja na berbu. Unatoč tim izazovima, rezultiralo je proizvodnjom svježih malvazija, srednjeg do punog tijela, izražene aromatike i naglašenih sortnih karakteristika.

Osmorica vinara predstavila su svoja vina na masterclassu, ističući različite terroire Istre. Globalno zatopljenje također je utjecalo na istarsko vinarstvo, pružajući potencijal za brže sazrijevanje mladih malvazija. Perdec je naglasio važnost korištenja odgovarajućih čaša za maksimiziranje iskustva kušanja vina, posebno ističući Riedel Malvaziju istarsku, dizajniranu prije jedanaest godina kako bi istaknula vrline malvazije.

Nakon En Primeura, sljedeći veliki događaj u kalendru je Vinistra, jubilarna 30. godišnjica koja će se održati od 10. do 12. svibnja u Poreču. Predsjednik Vinistre, Luka Rossi, pozvao je sve ljubitelje istarskih vina da prisustvuju ovoj manifestaciji.

Podršku istarskim vinima u Zagrebu pružio je i Ezio Pinzan, pročelnik Upravnog odjela za poljoprivredu, šumarstvo, lovstvo, ribarstvo i vodno gospodarstvo Istarske županije, naglašavajući izvrsnost vina unatoč izazovima koje je donijela prošla godina. Sandra Zokić, ravnateljica Uprave za poljoprivredno zemljište, biljnu proizvodnju i tržište Ministarstva poljoprivrede, također je istaknula kvalitetu vina te pozvala vinare da iskoriste mogućnosti koje pruža nova Vinska omotnica kako bi dodatno opremili svoje vinarije.

 

www.vinistra.hr