Iskoristite besplatnu dostavu za kupnju iznad 39.82 €

2. 4. 2025., MIVA Galerija vina, Zagreb

Piše: Ivana Pranjić

Fotografije: Matej Ščavničar

Nakon stoljeća u sjeni i desetljeća predanog rada moslavačkih vinara, škrlet – dragocjena autohtona sorta kontinentalne Hrvatske – dobio je ono što zaslužuje: svoju idealnu čašu. U suradnji s distributerom MIVA i renomiranim austrijskim proizvođačem staklenog posuđa Riedel, predstavljena je Wine Friendly Riedel White Wine čaša kao najbolji izbor za posluživanje škrleta.

 

Odluka nije donesena olako – u Vinskom dvoru u Kutini, 21 entuzijast vina, uključujući vinare, sommelierie i vinske zaljubljenike, kušao je 11 škrleta iz šest različitih Riedelovih čaša namijenjenih bijelim vinima. Rezultat? Čaša broj tri s lijeva – Wine Friendly White Wine – dobila je čak 20 glasova. Jedini preostali “sudac” prednost je dao čaši Malvazija Istriana, ali upravo je Wine Friendly bio njegov drugi izbor. Gotovo jednoglasna odluka – i što je još važnije, potpuno organski postignuta – škrlet je pronašao čašu koja ga najbolje interpretira.

I dok su Istrijani stvarali vlastitu čašu kroz višegodišnju, skupu suradnju s Riedelom, Moslavci su u postojećoj paleti pronašli onu koja najvjernije prenosi karakter škrleta. Latini bi rekli: Habemus vitrum! – Imamo čašu! – prenio je Vinskiklub.hr

Renesansa škrleta: od lokalnog bisera do mediteranskog saveznika

Svečano predstavljanje u Mivi u Zagrebu bilo je više od samog otkrivanja idealne čaše. Bila je to proslava renesanse škrleta – vina koje je iz korijena Moslavine izraslo u ambasadora bregovite Hrvatske.

Ivana Gelo

Škrlet je u uzlaznoj putanji!“ s ponosom je istaknula Ivana Gelo iz vinarije Seletković. „Iza njega stoji jedinstvo vinara iz Moslavine. Svatko od nas ima svoj stil, ali zajedno pokazujemo što sve škrlet može biti – od laganog aperitiva do desertnog vina.“

Josip Orišković

Sommelier Josip Orišković istaknuo je potencijal škrleta u mediteranskoj kuhinji: „Škrlet je idealan pratitelj carpaccia od tune, kozica i škampa. Njegova lagana struktura, ali i aromatska kompleksnost, savršeno se uklapaju u jela s juga. Dalmacija, Kvarner i Istra trebaju ovakva vina za uvod u obrok – i škrlet je spreman.“

Autohtona elegancija i globalni potencijal

Unatoč skromnih 70 hektara pod škrletom, vinari vide dalekosežan potencijal. Hrvoje Košutić iz Vina Košutić pozvao je na širenje nasada i konverziju vinograda: „Ako želimo škrlet pozicionirati kao relevantnog igrača na vinskoj sceni, moramo povećati količine. Imamo vino koje može konkurirati.“

Hrvoje Košutić

A konkurira već sada: Florijanovićev škrlet iz 2022. osvojio je zlatnu medalju na Decanteru, dok je Glavica ponosni nositelj prvog biodinamičkog certifikata Demeter u Hrvatskoj. Uz njih, na radionici Škrlet 10 u 1 u Zagrebu predstavili su se i Kezele, Klet Romić, Jančar, Miklaužić, Mikša, Voštinić Klasnić i drugi.

Simbol ovna, duh škrleta

Vizualni identitet čaše upotpunila je agencija Bruketa&Žinić&Grey, dizajniravši simbol ovna – jer škrlet je poznat i kao ovnek žuti. Ovan kao simbol upornosti, snage i autentičnosti – sve ono što škrlet jest i što postaje.

 

Zaključak: čaša koja mijenja sve

Službeno priznanje čaše ne znači samo da škrlet ima svoj najprikladniji alat za posluživanje. To je potvrda da Moslavina ima vino koje može parirati najboljima, da postoji sinergija između tradicije i suvremenog tržišta, te da se – korak po korak – stvara nova vinska priča vrijedna globalne pažnje.

I. Gelo, Z. Jančar, P. Miklaužić, J. Orišković, S. Operman, H.Košutić, N. Katić, A. Glavica

Sljedeći put kada vam konobar ponudi škrlet – znajte da dolazi u pravoj čaši. I ne zaboravite nazdraviti za Moslavce koji su u tišini, ali s velikim trudom, omogućili da njihova autohtona sorta zasja punim sjajem.

Škrlet. Naš. Lagani. Lepršavi. U pravoj čaši – konačno.