01.02.2024., Hotel Esplande, Zagreb
Piše: Ivana Pranjić
Fotografije: Ivana Pranjić
Hotel Esplanade u Zagrebu, još jednom je bio domaćin vinskog događanja. Ovog puta su nam članovi udruge „Graševina Croatica“ predstavili svoje mlade graševine. En Primeur odlična je prilika za kušati što nas očekuje u narednoj godini po pitanju naše najznačajnije sorte u Hrvatskoj. Predstavile su se vinarije Slavonije i Hrvatskog Podunavlja; Antunović, Apolitico, Belje, Buhač, Consul Winery, Erdutski vinogradi, Fakultet agrobiotehničkih znanosti Osijek, Galić, Graševina Croatica x2, Iločki podrumi, Jakob, Jakovac, Kolar, Krauthaker, Kutjevo d.d., Markota, Mitrović, Orahovica, Papak, Pavlomir, Perak, Royal Hill Estate, Soldo, Sontacchi, Svijetli dvori, Škoro, Vinum Academicum i Zlatno Brdo.
U sklopu manifestacije organizirana su i dva masterclassa: Graševina 2023 Rendezvous Flight Selection i Single & Blends Reds – Sommelier’s Choice.
Na masterclassu „Graševina 2023 Rendezvous Flight Selection“ ekipa Vinskog kluba.hr Ivo Kozarčanin i Tomo Jakopović su nas vodili kroz kušanje čak 13 mladih graševina Slavonije i Hrvatskog Podunavlja. Prilikom radionice smo mogli uočiti utjecaj teroara kao i vina koja su pripremana za ovu manifestaciju i one graševine koje nisu spremne. Kako je popis vina bio dugačak i dojmovi su bili različiti. Na popisu vina našle su se vinarije:
- Kutjevački podrumi,
- Vinarija Galić,
- Vinarija Perak,
- Vinarija Mitrović,
- Vinarija Perić,
- Vinarija Perak,
- Vinarija Buhač,
- Vinarija Pavlomir,
- Vinarija Antunović,
- Vina Erdut,
- Vinarija Apolitico,
- Vinarija Svijetli dvori te
- Vina Belje.
Osobno najviše su dojmile graševine vinarija Papak, Pavlomir i Antunović. Njihova vina izražavala su sortnost kao i prepoznatljivost teroara, dok je vinarija Antunović pokazala najveći potencijal iako vino nije pripremano za degustaciju. Ugodno su iznenadile i vinarije koje se rijetko spominju i još uvijek su prilično ne poznate kao što su Svijetli dvori, vinarija koja ne samo što se ističe svojim vinom, nego i bogatom turističkom ponudom u Karancu u Baranji.
Masterclass Blends Reds – Sommelier’s Choice bilo je vertikalno kušanje crvenih sorti Slavonije i Hrvatskog Podunavlja pod vodstvom sommeliera Darka Lugarića. Kroz ovakvo vertikalno kušanje, isticao se utjecaj teroara, iako udaljenost pojedinih vinograda je svega nekoliko kilometara.
Kušali smo 12 crvenih vina:
- Martin Albus – Frankovka 2020.
- Krauthaker – Pinot crni 2020.
- Fakultet Požega – Pinot crni 2019.
- Soldo – Merlot 2022.
- Jakovac – Merlot 2021.
- Sontacchi – Cabernet franc 2019.
- Royal Hill – Cabernet franc 2020.
- Kolar – Cabernet Sauvignon 2017.
- Siber – Cabernet Sauvignon 2018.
- Zlatno brdo – Cabernet Sauvignon 2019.
- Iločki podrum – Kapistran crni 2020.
- Škoro – Cuvee 2020.
- Markota – 36/1 2017.
Favorita u ovom kušanju nije bilo, jer svako vino je pokazalo upravo ono što je i bio cilj radionice; prikazati utjecaj apelacija, položaja vinograda i stilova crvenih vina Slavonije i hrvatskog Podunavlja.
Masterclass-ovi su bili zaista edukativni i korisni. Nakon čega je bilo lakše pristupiti promenadnom kušanju u susjednoj dvorani, posebno vina koja nisu bila dio radionica. Mnoge vinarije su se istaknule svojim vinima i svakako vrijedi posjetiti ovu manifestaciju i podržati rad vinarija sa istoka Hrvatske koja se polako budi kao jedna vinska i turistička destinacija.
Ovaj enološki događaj privukao je brojne ljubitelje vina i gastronomije, struku i distributere. Zahvaljujući Udruzi „Graševina Croatica“ ova manifestacija promenadnog kušanja graševine postaje svakako neizostavni događaj na zagrebačkom vinskom kalendaru.
Živi bili, vina pili!
www.grasevina.org