Jedan dan u Iloku a toliko sadržaja…

Odmah se ispričavam na dugom tekstu ali želim sa vama podijeliti svoj dojam o Festivalu Traminca koji se održao ovaj vikend…

10.06. već u 10h smo bili u hotelu Dunav na prvoj radionici sljubljivanja Vina Papak Vinarije sa kozijim sirom sirane braće Perković Ivan Perkovic iz Retkovca.

Prvo vino Radosh 2020 sljubili smo sa natur sirom, drugo vino odležani traminac Rosamal 2015. Sljubljen je sa kozijim sirom sa vlascem, a ledenu berbu 2016 kušali smo uz sir sa aromom dima…

Oduševila me Rosamal u kombinaciji sa sirom od Vlasca…voljela bih takav doručak i danas Sirevi su zaista odlični, i kao netko sa laktoznim problemima danas ih planiram potražiti u Interšparu u Zg.

Iznenađenje radionice je bio predragi gospodin Ante Miličević iz Vinarija Milićević , kutjevački vinar, koji je sa sobom donio arhivski Traminac iz 1991.god., prekrasn traminac izborne berbe.

Nakon odrađene radionice ukrcali smo se u turistički vlakić do KAST vještina vina koja je upravo nama po prvi put otvorila svoja vrata, posjetiteljima i vinskim zaljubljenicima. Vinari su sestra i brat Katarina i Stjepan Kovčalija koji su vinariju nazvali po prvim slovima svojih imena. Vinarija nas je ostavila bez teksta. Moderno uređen prostor za kušanje, nekoliko prostorija koje su podijeljene prema posudama za čuvanje vina, prva sa inoxima, druga sa velikim betonskim jajima, treća sa bačvama i posljednja sa glinenim posudama za vina. U obilasku se osjećate kao da ste u nekoj drugoj dimenziji. A i vina su im isto tako izvrsna. Dočekali su nas sa svojom svježom graševinom, koja nam je odgovarala za malo osvježenja nakon kušanih traminaca.

U vinariji KAST su nam se predstavili i vinarija Knebu Winery iz Tomislavgrada. Vinogradi im se nalaze na 900 metara nv. I ajme kakva vina daju…Zaista podsjećaju na francuski stil proizvodnje i svoje oduševljenje njihovim vinima sam pokazivala cijeli dan. Od njihovih vina kušali smo;

Traminac 2021.

Sauvignon Blanc 2021.

Chardonnay 2021.

White Cuvee 2022.

Rose 2022.

Crni Pinot 2021. 

Sauvignon nas je raspametio, da smo pokušali doći do kartona istoga, no ipak ćemo se morati strpiti 2 tjedna do otvaranje njihovog wine shop-a u Zagrebu. Čak sam si stavila i podsjetnik jer ne mogu dočekati.

Usljedilo nam je kratko putovanje do Iločki podrumi, gdje smo imali pauzu za ručak a na jelovniku su se našli teleći gulaš, rižoto sa šparogama i puževima, carbonaru, krema sa jagodama i mnoštvo drugih preukusnih zalogaja.

Nakon ručka i Stari podrum Iločkih vinara, nakon renovacije je prvi puta otvorio svoja vrata posjetiteljima. Predivan prostor predviđen za kušanja i radionice, okružen arhivskim vinima. Ma da ne pišem, imate slike

Tamo smo odradili i zadnje dvije radionice, vertikalu Traminca Principovac vinarije Iločki podrumi. Kušali smo:

Traminac Principovac 2020

Traminac Principovac 2013

Traminac Principovac 2011

Traminac Principovac 2008

Naravno da je mene oduševio Traminac iz 2008, upravo radi najmanjeg udjela šećera, dok je većina najviše komentirala vino iz 2011.

I šećer za kraj. Ali doslovno…

Radionica sljubljivanja Traminca i čokolade. Vlasnik vinarije Vinar Hrvoje Markovinović predstavio je svoja četiri različita tipa Traminca te u suradnji sa Stiv Kahlina (ili poznatijim pod imenom El Bahattee) i njegovom suprugom Sanja Vladovic, vlasnicima čokolaterije Taman Chocolates sljubili su ih sa četiri različite craft čokolade. I zaista savršena kombinacija, priznajem da se traminac i čokolada stvarno ljube.

Sa ovom radionicom smo završili “radni dio” kušanja vina, te nas je vlakić vratio na početnu lokaciju, Hotel Dunav Ilok gdje je započela izložba traminaca, imali smo priliku kušati 60 vina iz regije. Ja sam se ostatak večeri zadržala na maceratima i suhim tramincima. Tri posebna koja su me oduševila su Bikicki winery Uncensored, Superslav Sontacchi vinarija te Traminac Štrum iz Slovenije.

A ovaj poseban ugođaj je savršeno upotpunjen glazbenim repertuarom Sing Song Swing koji su me oduševili glazbenim opusom i glasovnim sposobnostima.

Za kraj mogu samo reći bravo i čestitam Zeljko Garmaz i Maja Sajler Garmaz, odradili ste lavovski posao.

Predivna manifestacija, vrhunske i kvalitetne radionice a opet ostavlja dojam intimnog druženja.

I kako je većina toga prvi puta (prvi puta otvorena vrata KAST-a, prvi puta otvorena vrata Starog podruma, prvo predstavljanje vinarije KNEBU) tako je i meni ovo prvi puta da sam bila u Iloku i na Festivalu Traminca, i iako nisam ljubitelj traminaca znam da ću se ponovno vratiti i da se iznimno veselim ponovnom festivalu, jer znam da Željko neće sigurno razočarati i da se isplati prevaliti dugi put i doživjeti sve ovo.

A vas 3 koji ste pročitali moju objavu do kraja, uživajte u slikama.

Živi bili, vino pili.

Festival traminca posjetili!