14.03.2024., Hotel Esplanade, Zagreb
Piše: Ivana Pranjić
Fotografije: Rikard Jadan i Ivana Pranjić
U četvrtak 14.03., smaragdna dvorana najboljeg zagrebačkog hotela Esplanade postala je središte okupljanja brojnih vinara iz bliže i dalje okolice Zagreba.
Domaćin ovoga En Primeur bila je Udruga Bregovita Hrvatska koja se sastoji od niza esencijalno zagrebačkih vinogorja na području Zagorja i Međimurja, Prigorja i Bilogore, Pokuplja, Moslavine te Plešivice. Na tom području smještena su mnoga vinogorja koja proizvode autohtona vina poput pušipela, škrleta, kraljevine i sokola, te vrhunske pjenušce
Organizacija En Primeur ima za cilj predstavljanje vinskog bogatstva Središnje bregovite Hrvatske, te poticanje ugostitelja da uvrste ta vina u svoje vinske karte vinske scene jer ova vina do sada nisu dobila zasluženu pažnju u Zagrebu, iako su to sve zagrebačka vina, posebno škrlet koji se dijelom nalazi u Zagrebačkoj županiji.
Miroslav Polovanec, predsjednik udruge Bregovite Hrvatske, istaknuo je kontinuirani razvoj vinogradarstva i vinarstva u regiji te rad na promociji vina. Ravnateljica Uprave za poljoprivredno zemljište, biljnu proizvodnju i tržište Ministarstva poljoprivrede, Sandra Zokić, izrazila je nadu da će En Primeur Bregovite Hrvatske postati tradicionalan događaj te podržala kvalitetu vina regije. Istaknula je važnost promidžbe vina i ohrabrila vinare da nastave s radom na promociji svojih vina, uvjerena u njihov uspjeh.
Prvi En Primeur Bregovite Hrvatske, predstavilo je više od trideset proizvođača s oko 150 uzoraka novih i mladih vina. Među njima su se istaknula vina renomiranih vinarija iz cijele regije ali poseban ponos je bilo što su prisutne bile čak 7 vinarija iz Moslavine.
U svijetu vina, Moslavina se ističe kao regija bogata talentiranim vinogradarima i vinarima čije se kvalitetne etikete ističu na vinskoj sceni. Među njima su i iskusni moslavački vinari poput Vinarije Florijanović, Klet Romić, Vina Glavica, Vinarija Voštinić Klasnić i Vina Seletković čija vina prednjače u regiji svojom izvrsnošću i prepoznatljivim karakterom. Njihova vina odražavaju strast i predanost tradiciji, te donose autentični okus terroira Moslavine.
No, osim moslavačkih majstora vina, vrijedi spomenuti i vinare iz susjednog Međimurja, Plešivice, Zagorja i Vivodine. Njihova vina, poput pušipela, sauvignona, pjenušaca pa i poneke za mene novootkrivene sorte, oduševljavaju svojom svježinom i kompleksnošću.
En Primeur Bregovite Hrvatske je pokazao da kvaliteta vina iz ove regije konstantno raste, što je obećavajući znak za budućnost vinske scene Središnje bregovite Hrvatske.
Uz nadu da će ova manifestacija postati tradicionalna, vjerujem da će sve veći broj zaljubljenika u vino imati priliku upoznati se s raznovrsnošću i kvalitetom vina koje ova regija nudi.