Piše: Tomislav Radić

Fotografije: Irena Lučić – diWine Project

 

Kada pušu vjetrovi promjene, jedni grade skloništa, a drugi vjetrenjače“ – uzrečica je koja najbolje opisuje novi val malih craft dizajnera kojima je lockdown poslužio kao odskočna daska za ulazak u privatno poduzetništvo. Jedna od njih je i Ivana Pranjić, vlasnica obrta Cork Croatia, brenda.

Ivana Pranjić – Cork Croatia

Tijekom lockdowna, kao i svi, vino u kojem i inače uživam, pila sam kod kuće, a plutene čepove sam skupljala u zdjelu. Baš kada mi je moj dragi prijatelj Antun Glavica poslao karton svog vina i kada sam u zdjelu ubacila još jedan čep, to je bila svojevrsna kap koja je prelila čašu – čepovi su se rasipali i ja sam shvatila kako je sada trenutak da od njih napravim nešto lijepo, o čemu sam već dugo maštala“ – priča Ivana o svojim počecima.

Ivana danas ima puno narudžbi za svoje ručno rađene plutene stvarčice, među kojima su privjesci, podlošci za čaše, unikatni nakit, stalci za vinske čaše, pa čak i igre poput domina ili križić-kružića. Naručitelji su često tvrtke ili čak vinarije, koje ovim kreativnim poklonima daju dodatni touch svojim poklon-paketima. Ali Cork Croatia proizvode naručuju i privatni kupci, za, primjerice, rođendanske poklone, koje Ivana može izraditi sa personaliziranim crtežima ili natpisima. Svi Ivanini prijatelji i poslovni suradnici uključili su se u ovaj upcycling biznis, pa za nju i sami prikupljaju čepove nakon što popiju vino.

Prijatelji Antun i Ivana

 

Razlog zbog kojeg je upravo ovaj brend popraćen vinima Glavica, nije samo prijateljstvo između Ivane i vinara Antuna, već i njihova nit poveznica – ekološka osviještenost. Naime, Antun Glavica vinar je nove generacije i prvi moslavački vinar koji posjeduje strogi biodinamički certifikat Demeter.   Antun je jedan od vinara koji  utire puteve za zelenu budućnost. Eksperimentalno je u dijelu vinograda zasadio piwi sorte, visokootporne na gljivične bolesti, koje nije potrebno prskati i dobio izvrsne rezultate. Uz Antuna, za zdravlje vinograda brinu i mini-ovan Ogi, dvije ovce zvane Gregor 1 i Gregor 2, te jato gusaka i pataka koji svi zajedno pasu travu i brinu da loza bude zdrava i prozračena. Kao istinski vizionar, savršeno balansira između vinske avantgarde i tržišnih očekivanja. Stoga, sva vina koja proizvede – oko 15.000 boca godišnje – vrlo brzo proda.

Moslavački eko vinar Antun Glavica

Osim same vinarije, smještene u blizini Repušnice, obitelj Glavica ovdje je odlučila razviti sveobuhvatno ekološko seosko gospodarsko. Osim kušaonice i impresivnog podruma sa amforama i arhivom ukopanom u pod, u planu je obnova nekoliko malih kućica koje će uskoro postati smještajne jedinice i turistima omogućiti višednevno uživanje u moslavačkom kraju.

Osim Piwi sorti tu su još  Škrlet , Graševina , Marmor Collis i Frankovka.

Podrum Glavica