16.01.2024., krčma „Pri dečkima“, Zagreb
Piše: Ivana Pranjić
Fotografije: Nikola Zoko
Mustafa Topčagić i Renata Cisar ponovno su nam priredili odličan event „Vino na žlicu“. Ovog puta su domaćini bili dečki iz krčme „Pri dečkima“ u Trnovčici. Dečki o kojima pričamo su chef Mateo Pus i Tomislav Škof.
Mateo je svoje iskustvo brusio u prestižnim zagrebačkim restoranima, dok Tomislav dolazi iz IT sektora, no veliki je zaljubljenik u gastronomiju. Dečki su nam pripremili jednu modernu večeru s modernim pristupom. Sva prezentirana jela moguće je naći na njihovom redovnom jelovniku.
Prilikom okupljanja uzvanika imali smo priliku kušati rakije destilerije Šimić iz Požege. Riječ je o obiteljskoj destileriji koja se bavi uzgojem voća te su svi njihovi proizvodi prirodni i proizvedeni uz primjenu najsuvremenije njemačke tehnologije. Kušali smo rakije od marelice (Kajsiju), Viljamovku, Šljivovicu i liker Višnjevac, te možemo reći zasluženo imaju brojna priznanja iz Hrvatske i inozemstva.
Prvo jelo je stiglo na stol, juneći tartar na domaćem kruhu, bez previše začina. Ovo jelo upareno je sa pjenušcem Maximo brut, vinarije Kutjevo, proizveden klasičnom metodom.
Iduće jelo bila je kremasta palenta sa vrhnjem i špekom sljubljena sa Graševinom Vinkomir 2022., vinarije Kutjevo. Predstavnik vinarije Matko Kovačić ispričao je o ovom vinu kao i o položaju Vinkomir te prezentirao neke od budućih planova, a to je otvaranje restorana na spomenutoj lokaciji sa pogledom na kutjevačku Zlatnu dolinu.
Treće jelo koje je uslijedilo bili su krumpiri sa čvarcima, jedna jednostavna a opet zadvljujuća kombinacija. Ovo jelo pratio je Rajnski rizling vinarije Dvoršak. Po meni najbolja kombinacija večeri iako se većina izjasnila oko prethodne kombinacije. Vinarija Dvoršak nalazi se u Svetom Križu, kod Tuheljskih toplica. Ovo vino predstavio je Srećko Dvoršak čija obitelj se bavi poljoprivredom i stočarstvom a uskoro otvaraju i vinotočje gdje će se moći kušati i njihov muškat žuti i graševina koja je inače „Pri dečkima“ kućno vino.
Na stol je uslijedilo i glavno jelo, Janjeći ragu sa pljukancima i vrganjima, a pratila ga je plava frankovka Blaufränkisch 2020., vinarije Trs iz Iloka. Vino odležavano godinu dana u hrastovim bačvama. Ovo vino nam je opisala Iva Slišković predstavnica vinarije, koja nam je također predstavila i hladno prešano ulje od sjemenki grožđa. Najčešća primjena ovog ulja je u gastronomiji i kozmetici, najčešće ga koriste srčani bolesnici, a bogato je E vitaminom. Za 1 dl ovog ulja potrebno je čak 1kg sjemenki grožđa, te je radi toga iznimno cijenjeno.
Chef Mateo nam je priredio i jedno iznimno jelo; odležana svinjska potrbušina ispod peke sa medom. Uz njega nam je poslužen Opus Bridge Plavac mali iz 2018 iz vinarije Opus iz Komarne. Andrea Popić nam je ispričala kako je ovo vino nastalo pod utjecajem sunca, mora i kamena. Također, Andrea je najavila i prvi pošip koji je nedavno izašao iz vinarije kao i očekivanje berbe grka.
Kao šećer na kraju, iz kuhinje nam je stigao kolač od mrkve s kremom od timijana i kandiranim orasima. Ovo jelo savršeno je zaokruženo sa Muškat ružom iz Iste, vinarije Matić iz Baškota kod Višnjana. Muškat ruža je autohtona sorta koju proizvodi svega šest vinarija u istri a riječ je o crnoj sorti koja mirisom podsjeća na ruže, slatko i nenametljivog muškatnog okusa. Ovo vino predstavio nam je Marko Havaši, koji je naglasio da ovo vino predstavlja ljubav.
Prilikom posluživanja svih ovih jela, dečki su imali pomoć i jednog malog simpatičnog robota, imenom Ken (Keenon Dinerbot T8). Ovog dečka predstavio nam je Tomislav Kovač, direktor tvrtke Unitrg koja distrbuira robote na hrvatsko tržište. Tomislav nam je objasnio kako Ken funkcionira: prije samo dolaska uzvanika isprogramiran je što treba raditi i mapiran mu je prostor restorana svojim naprednim kamerama i laserima kojima „snima“ raspored stolova. „Što duže radi i poslužuje, robot će se zahvaljujući naprednoj tehnologiji bolje prilagoditi restoranu i gostima. Skenira događanja u ruti kojom prolazi, usporava ako se netko pojavi ispred njega, inteligentno izbjegava prepreke s planom binokularnog vida. Brzo postane miljenik gostiju ali i kolega konobara koji nisu roboti, jer osim posluživanja hrane i pića, brzo odveze prazne tanjure nazad u kuhinju. Može ponijeti oko pet kilograma hrane na svakoj tacni, poslužiti četiri stola istovremeno, radi ako treba 24 sata dnevno, ne traži plaću niti bolovanje“, našalio se Tomislav.
Nakon ovakve večere u ugodnom društvu, mogu samo zaključiti da se već sada radujem jubilarnom 20. Vino na žlicu.
https://fama.com.hr/
https://www.prideckima.com/